Noticias

RESUM JORNADA TANCAMENT PROJECTE AGROECOLOGIA EBC

El passat 14 de novembre es va celebrar la jornada de tancament del “Projecte pilot d’adaptació del Balanç del Bé Comú (BBC) a les explotacions agroecològiques valencianes”. Resultats del projecte

La jornada va estar organitzada per les tres entitats de l’equip d’innovació creat per desenvolupar el projecte (Associació Valenciana per al foment de l’Economia del Bé Comú (AVEBC), Càtedra EBC-UV, La Unió de Llauradors i Ramaders), i va comptar amb la presència de membres destacats de de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència climàtica i transició energètica de la Generalitat Valenciana que és la entitat finançadora del projecte (Consellera, Director General de Desenvolupament Rural i Subdirectora General de Desenvolupament rural, Qualitat alimentària i Producció ecològica). També comptarem amb la experiència de membres del Comité d’agricultura ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).

Durant la jornada vàrem presentar el documental que resum la finalitat del projecte i com s’ha desenvolupat:

Amb la participació de persones expertes del sector, es va posar de manifest el bon moment que estan vivint la agricultura i ramaderia ecològiques valencianes. Cada vegada tenim més explotacions i operadors certificats gràcies al recolzament constant rebut per part de la Conselleria i al bon treball dut a terme per el CAECV. A més a més es constatà que el creixement de la demanda de productes ecològics per part de la ciutadania, tant a Europa com a Espanya, pot ser una oportunitat única per al sector agroecològic valencià. 

Però, al igual que a qualsevol altre sector, la diferenciació juga un paper fonamental per sobreviure. Amb aquest projecte hem volgut desenvolupar una ferramenta que puga servir a la agroecologia valenciana a aquest fi, mitjançant la creació d’una figura de qualitat diferenciada que certifique la sostenibilitat integral (econòmica, social i mediambiental) de les nostres explotacions. Aquesta proposta està inspirada en els valors i indicadors de la Matriu i el Balanç del Bé Comú (es pot consultar la proposta d’adaptació del BBC a les explotacions agroecològiques a la web de la Càtedra EBC-UV).

Aquesta proposta és no més un punt de partida, ara hem de seguir treballant amb els i les professionals del sector per a que aquesta figura siga una realitat i puga afegir-se al certificat d’agricultura ecològica del CAECV.

Comencem ja!